Financieel

ALLE LEASEVORMEN VOOR AUTOLEASE

13 januari 2020

Wilt u geen auto kopen, maar liever leasen? Ook dat kan natuurlijk bij Kimman. Wij bieden ruime keuze aan leasevormen aan en helpen u graag met het vinden van de juiste auto en leasevorm. Bent u er nog niet uit of u een auto wilt leasen? Dan leggen we in dit artikel alles uit wat u moet weten over autolease.

Wat is leasen eigenlijk? Een leaseauto is een voertuig dat tegen een vaste vergoeding voor een vaste periode ter beschikking wordt gesteld aan een gebruiker, maar eigendom blijft van de koper. Leasen is dus eigenlijk een specifieke vorm van huur.

Wie zich in leaseauto’s verdiept zal er snel achter komen dat er veel verschillende leasevormen zijn. Bij Kimman bieden we alle leasevormen aan:

  • Private lease
  • Financial lease
  • Operational lease
  • Sale and lease back
  • Shortlease

WAT IS EEN LEASEAUTO PRECIES?

Een leaseauto is in feite een huurauto. U leent de auto van het leasebedrijf tegen een vast bedrag per maand voor een vooraf afgesproken periode. Als u een auto gaat leasen, betekent dit vaak dat u zorgeloos kunt rijden in een nieuwe auto. De kosten voor het onderhoud of de reparatie van de auto zijn voor het leasebedrijf. U moet zelf de brandstofkosten, parkeerkosten en eventuele boetes betalen.

WELKE VORMEN AUTOLEASE ZIJN ER?

Er zijn veel verschillende leasevormen mogelijk voor een auto: private lease, financial lease, operational lease, shortlease en sale and lease back.

OPERATIONAL LEASE

Operational lease is eigenlijk de overkoepelende vorm van leasen. In dit geval neemt de leasemaatschappij de investering op zich. Er zijn twee soorten operational lease: netto operational lease en full operational lease.

Netto operational lease is een vorm van huurkoop, waarbij u aan het einde van het contract eigenaar wordt van het voertuig. Dit noemen we ook wel financial lease.

Full operational lease betekent dat alle kosten rond het gebruik van de auto in het leasecontract opgenomen worden. U betaalt een vast bedrag per maand en de leasemaatschappij is verantwoordelijk voor alle kosten voor het gebruik van de auto. Private lease is een vorm van full operational lease.

FINANCIAL LEASE

Bij financial lease wordt u aan het einde van het contract eigenaar van de auto. Financial lease is dus eigenlijk een huurkoopcontract. Het grote verschil tussen private lease en financial lease is niet alleen dat u eigenaar van de auto wordt, u moet bij deze leasevorm ook betalen voor het onderhoud, de motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering. U betaalt vaak een aanbetaling aan het begin van het contract en nog een bedrag aan het einde. Ook liggen de maandelijkse kosten gemiddeld hoger, omdat u uiteindelijk eigenaar van de auto wordt.

PRIVATE LEASE

Wanneer u als particulier een auto wilt leasen, noemen we dit private lease. Bij deze vorm huurt u zelf voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto van de leasemaatschappij. U heeft hierdoor geen omkijken naar de kosten voor de autoverzekering, wegenbelasting, reparaties, pechhulp of onderhoud. U betaalt natuurlijk wel de brandstofkosten, parkeerkosten en eventuele boetes die u maakt.

ZAKELIJK LEASEN

Zakelijk leasen werkt in feite hetzelfde als private lease, alleen gaat deze leasevorm via uw werkgever. U werkgever bepaalt het budget voor de leaseauto. De kosten van de leaseauto worden bij uw salaris opgeteld en daar betaalt u dus wel belasting over. Rijdt u de auto ook privé? Dan betaalt u bijtelling.

SHORTLEASE

Via shortlease huurt u een auto voor een kortere periode, zoals één of twee maanden. Dit is vooral handig wanneer u tijdelijk een auto nodig hebt. Dit kan zijn in het geval van een vakantie of reparatie van uw eigen auto. Het contract is in de meeste gevallen dagelijks opzegbaar.

SALE AND LEASE BACK

Sale and lease back is voor zakelijke rijders. Bij deze leasevorm verkoopt u uw voertuigen aan de leasemaatschappij en leaset u ze terug. Dit kan voordelig zijn wanneer er vrij geld nodig is in de onderneming, waarmee andere investeringen gedaan kunnen worden.

LEASEN ALS ONDERNEMER

Wanneer u als ondernemer een leaseauto neemt, kan dit voordelig zijn voor uw bedrijf. Een leaseauto hoort namelijk niet tot het vermogen van uw onderneming. De kosten van onder andere leasetermijnen en brandstof draagt uw bedrijf wel. De leasemaatschappij brengt u btw in rekening. Deze kunt u als voorbelasting aftrekken, voor zover u prestaties verricht die met btw zijn belast. Het voordeel van leasen is dat u niet direct geld hoeft te investeren in een auto. Operational lease staat niet op de balans van uw bedrijf. Dit betekent dat er meer financieringsruimte over blijft om in uw bedrijf te financieren.

WELKE AUTO’S KAN IK LEASEN?

In principe kunt u alle auto’s leasen ongeacht merk of model. Bij Kimman leasen we natuurlijk alleen Land Rovers, Range Rovers en Jaguars. Welke auto u kiest, hangt af van uw wensen en uw leasebudget. De leaseprijs van de auto hangt af van het model en merk.

AUTO LEASEN OF AUTO KOPEN?

Is een auto leasen een goed alternatief voor kopen? Sommige auto’s zijn goedkoper om te leasen dan om te kopen met geleend geld of eigen geld.

VOORDELEN LEASEAUTO

  • Inzichten in autokosten: u weet precies wat u maandelijks kwijt bent aan uw autokosten.
  • Geen gedoe: onderhoudskosten, garagerekeningen en wegenbelasting wordt geregeld.
  • Geen spaargeld nodig: u heeft geen spaargeld nodig om een auto te leasen, alleen een vast inkomen.
  • (Vaak) goedkoper dan kopen: leasen is vaak goedkoper dan een nieuwe auto kopen met geleend geld.
  • Seniorvriendelijk: oudere mensen kunnen vaak geen geld lenen. Bij leasemaatschappijen geldt soms wel een leeftijdsgrens van 75 jaar.
  • In de nieuwste auto rijden: u kunt het nieuwste model leasen.

NADELEN LEASEAUTO

  • Contractbreuk is kostbaar: verandert uw situatie en wilt u van uw leasecontract af? Dan kunt u niet zomaar zonder gevolgen van uw leasecontract af.
  • Autorijden kan goedkoper: hoeft u niet per se in het nieuwste model te rijden? Dan is een occasion kopen vaak nog goedkoper.
  • Leasen heeft invloed op uw hypotheek: de bank beschouwt een leasecontract als een lening.
  • Duur bij weinig gebruik: rijdt u niet zo vaak? Dan is een leaseauto minder interessant. Uw maandelijkse kosten blijven namelijk gelijk, ongeacht gebruik.

50 % NO-CLAIM KORTING EN BONUS-MALUSLADDERS

Bijna alle autoverzekeraars hebben een bonus-malusregeling. Ieder jaar dat u niet claimt of geen schade rijdt, krijgt u meer korting op de premie (no-claimkorting). Een premiekorting is gebaseerd op het aantal schadevrije jaren. Heeft u een maximale no-claimkorting op uw autoverzekering? Dan bent u niet altijd goedkoper uit met een leaseauto. De hoogte van de no-claimkorting op de autoverzekering maakt het verschil in leaseprijzen.

VOORDELEN AUTO KOPEN

  • Geen invloed op hypotheek: wanneer u een auto koopt, heeft dit geen directe invloed op uw hypotheek. Bij een leaseauto is dit wel het geval.
  • Schadevrije jaren tellen mee: heeft u veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan scheelt dit enorm in de kosten voor uw autoverzekering.
  • Kies een occasion: hecht u niet te veel waarde aan een gloednieuwe auto? Dan kunt u ook een occasion kopen.
  • Minder gebruik, minder kosten: wanneer u uw eigen auto minder gebruikt, heeft u automatisch minder kosten.

 NADELEN AUTO KOPEN

  • Een lening afsluiten: heeft u niet genoeg spaargeld voor een nieuwe auto? Dan is geld lenen een optie, maar dit heeft wel invloed op uw hypotheek.
  • Alle kosten zijn voor u: bij een eigen auto zijn alle bijkomende kosten, zoals voor onderhoud, keuringen, belastingen en verzekeringen voor uzelf.
  • Schade: bij schade draait u natuurlijk zelf op voor de kosten.
  • Waardevermindering: als auto-eigenaar heeft u te maken met waardevermindering (afschrijvingskosten) en risico op gedaalde inruilwaarde.

BELASTING OVER U LEASEAUTO

Voor alle auto’s in Nederland moet belasting worden betaald, de bpm. Over deze belasting, die in de prijs van een auto is inbegrepen, wordt geen btw geheven. Een leasemaatschappij berekent daarom geen btw over het bpm-gedeelte in de leasetermijnen. De leasemaatschappij moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het leasecontract heeft een looptijd van minimaal 1 jaar.
  • Het kenteken van de auto staat op naam van degene die leaset.
  • De leasemaatschappij vermeldt de doorberekende bpm apart op de factuur.
  • De leasemaatschappij heeft de bpm afgedragen.

FINANCIËLE CHECK

Om een auto te kunnen leasen wil een leasemaatschappij graag weten of u aan uw betalingsverplichting zult voldoen. Daarom maakt een financiële check altijd onderdeel uit van de acceptatieprocedure. Kunt u een auto lenen met een minimuminkomen of met een AOW?

AUTO LEASEN MET MINIMUMLOON

Wettelijk is niet vastgesteld wat het minimuminkomen is om een auto te kunnen leasen. De leasemaatschappij mag dit dus zelf bepalen. Veel van de maatschappijen maken gebruik van de draagkrachtnorm. Deze norm kijkt naar uw inkomsten en uitgaven en bepaald hoeveel maandelijkse lasten u kunt dragen.

KUNT U EEN AUTO LEASEN MET EEN AOW?

Een AOW-uitkering wordt over het algemeen gezien als een stabiele inkomstenbron. U moet wel kunnen aantonen dat u iedere maand voldoende geld overhoudt om aan het leasecontract te voldoen. In principe kunt u dus gewoon een auto leasen met een AOW-uitkering.

WANNEER KUNT U WORDEN GEWEIGERD?

De meeste leasemaatschappijen zullen u weigeren als u niet kunt voldoen aan de draagkrachtnorm.  Dat betekent dat uw inkomen na aftrek van vaste lasten onvoldoende is voor het beoogde leasebedrag. Ook een negatieve BKR-registratie kan een belemmering zijn. Een leasemaatschappij controleert uw inkomen en kredietscore meestal via externe kredietbeoordelaars.

LEASEN BIJ KIMMAN

Wilt u een Jaguar, Land Rover of Range Rover leasen? Dan helpen wij u graag verder. Bij Kimman bieden we alle mogelijke leasevormen aan. Maak een afspraak en we vertellen u over alle mogelijkheden, modellen en kosten.