Nieuws

Jaguar’s laatste sportauto met verbrandingsmotor: de gelimiteerde F-Type ZP Edition

11 oktober 2023

  • Jaguar komt steeds dichterbij het moment dat het een modern luxemerk is met alleen elektrische auto’s in de line-up, na meer dan 75 jaar van sportauto’s met verbrandingsmotoren.
  • Iconische Jaguar E-type raceauto’s uit de jaren zestig vormen inspiratie voor de laatste gelimiteerde editie van de 423 kW (575 pk) sterke supercharged V8 F-TYPE ZP Edition.
  • Van de ZP Edition worden 150 exemplaren geproduceerd in 2024, het laatste productiejaar van de F-TYPE.
  • Keuze uit twee specificaties, samengesteld door SV Bespoke: exclusieve lakkleuren Oulton Blue of Crystal Grey, met unieke contrasterende interieurs. Een afspiegeling van de gelimiteerde E-type Project ZP Collection van Jaguar Classic.
  • Aanpassingen van het personalisatieteam van Jaguar SV Bespoke omvatten ook met de hand aangebrachte roundels op de portieren, F-TYPE ZP Edition logo’s en een ‘1 of 150’ plaquette.

Na meer dan 75 jaar komt bij Jaguar in 2024 een einde aan de productie van sportauto’s met verbrandingsmotor. Om dat tijdperk te herdenken introduceert Jaguar een exclusieve editie van de F-TYPE, de F-TYPE ZP Edition, die is geïnspireerd door twee iconische E-type raceauto’s uit de jaren zestig.

Er worden slechts 150 exemplaren gebouwd van deze speciale F-TYPE, de laatste Jaguar sportauto met verbrandingsmotor. Hij wordt aangedreven door een 5.0 liter V8 Supercharged benzinemotor met 423 kW (575 pk) en valt op door speciale interieur- en exterieurdetails, met zorg samengesteld door het personalisatieteam van Jaguar SV Bespoke.

Rawdon Glover, Managing Director, Jaguar, zegt: “As Jaguar embarks on the boldest transformation in its history, to become a modern luxury all-electric brand from 2025, this is an unrepeatable celebration of Jaguar’s internal combustion sports car provenance.”

“F-TYPE has captivated sports car drivers for more than a decade, just as the E-type did five decades before it. The ZP Edition is the ultimate celebration of that lineage, joining an illustrious roster of heritage-inspired collector’s editions including the 2015 Project 7 and 2020 Heritage 60 Edition.”

KNIPOOG NAAR VROEGER

Er zijn twee kleurstellingen beschikbaar voor de F-TYPE ZP Edition. Beide grijpen terug op de succesvolle ‘Project ZP’ E-types, die kort na hun introductie in 1961 furore maakten op het circuit. De eerste kleurstelling omvat een Oulton Blue Gloss-lak met een Mars Red en Ebony duotone lederen interieur. De tweede bestaat uit een Crystal Grey Gloss-lak met Navy Blue en Ebony duotone lederen interieur. De door de rijke racehistorie van Jaguar geïnspireerde roundel op de portieren, uitgevoerd in Porcelain White Gloss,  is met de hand aangebracht. De omlijsting van de grille, ook uitgevoerd in Porcelain White Gloss, is eveneens een knipoog naar vroeger.

Beide lakkleuren zijn nieuw voor de F-TYPE. Ze komen overeen met de twee speciaal ontwikkelde lakkleuren voor zeven paren E-type Project ZP Collection auto’s die eerder dit jaar zijn aangekondigd door Jaguar Classic: https://www.jaguar.nl/news/e-type-zp-collection.html

De uitstraling van de auto’s wordt vervolledigd door in Gloss Black uitgevoerde exterieuraccenten, exclusieve F-TYPE ZP Edition-badges op de spatborden en 20-inch gesmede lichtmetalen wielen in Diamond Turned Finish & Contrast Gloss Black. Het interieur is even uniek als het exterieur met onder meer stoelbekleding met gepolsterde banen in dwarsrichting  en een Gloss Black dashboard. Daarbij heeft elke auto een plaquette met daarop ‘One of 150’, om nogmaals de exclusiviteit van deze F-TYPE te duiden.

ONGEKENDE PRESTATIES

De Jaguar F-TYPE wist meerdere awards in de wacht te slepen, waaronder die van 2013 World Car Design of the Year. Sindsdien heeft de F-TYPE de norm gezet voor inspirerende, op de bestuurder gerichte sportauto’s. Typerend voor de F-TYPE is zijn karakteristieke V8-geluid. Een uitlaatgeluid dat zo iconisch is dat het is gearchiveerd door verschillende instellingen, zoals de British Library.

De F-TYPE ZP Edition is verkrijgbaar als Coupé en Convertible, en is uiteraard voorzien van het beste wat Jaguar te bieden heeft, met een 5.0 liter Supercharged V8 met 423 kW (575 pk) en 700 Nm koppel. Standaard beschikt de F-TYPE over vierwielaandrijving met Intelligent Driveline Dynamics (IDD), wat uitzonderlijke prestaties mogelijk maakt op alle ondergronden en onder alle weersomstandigheden. De acceleratie van 0-100 km/h duurt slechts 3,7 seconden, met een begrensde topsnelheid van 300 km/h.

De Jaguar F-TYPE ZP Edition heeft een prijs vanaf 236.252 euro voor de Coupé en vanaf 241.312 euro voor de Convertible. Prijzen zijn inclusief btw en bpm.

 

Bron: https://jlrnewsroom.media/nl-nl/jaguars-laatste-sportauto-met-verbrandingsmotor-de-gelimiteerde-f-type-zp-edition/

NEEM CONTACT OP