Nieuws

LAND ROVER VIERT 70E VERJAARDAGSFEEST GROOTS

15 januari 2018

Land Rover luistert zijn zeventigste verjaardag in 2018 op met een aantal bijzondere evenementen. De eerste daarvan is de restauratie van een van de drie auto’s die in 1948 op de AutoRAI in Amsterdam stonden.

LAND ROVER VIERT 70E VERJAARDAGSFEEST

PERSBERICHT

Land Rovers 70e verjaardagsfeest begint met restauratie van debutant van de Amsterdamse AutoRAI in 1948

  • Bij Land Rover staat 2018 in teken van 70e verjaardag. Viering begint met een unieke restauratie van een van de drie showauto’s bij debuut van Land Rover in Amsterdam
  • Land Rover debuteerde op de Amsterdamse AutoRAI van 1948; het nu te restaureren exemplaar stond daar ook en is na 63 jaar weer opgespoord
  • Exemplaar van de Amsterdamse introductie is ’s werelds belangrijkste ongerestaureerde Land Rover
  • Experts van Jaguar Land Rover Classic Works in Coventry nemen de restauratie in 2018 ter hand, met respect voor het historische uiterlijk
  • Bekijk hier hoe het originele introductie-exemplaar aankomt bij Classic Works

Beesd, 10 januari 2018 – Land Rover luistert zijn zeventigste verjaardag in 2018 op met een aantal bijzondere evenementen. De eerste daarvan is de restauratie van een van de drie auto’s die in 1948 op de AutoRAI in Amsterdam stonden. Op de Nederlandse autoshow maakte Land Rover zijn werelddebuut. Daar is destijds de basis gelegd voor een merk en een model dat tot de meest iconische 4wd’s ter wereld behoort.

Jarenlang was de verblijfplaats van het exemplaar dat nu wordt gerestaureerd, onbekend. Het demonstratiemodel van de AutoRAI van 1948 blijkt tot in de jaren zestig in gebruik te zijn geweest, waarna het twintig jaar in een weiland in Wales stond te verkommeren. Uiteindelijk werd de auto als restauratieproject gekocht, maar opnieuw achtergelaten in een tuin. De auto is bij toeval ontdekt – op slechts een paar kilometer afstand van de fabriek waar hij oorspronkelijk was gebouwd, in Solihull in het Verenigd Koninkrijk. Toen dit exemplaar werd herkend als een van de drie voorserieauto’s van de AutoRAI van 1948, kwamen de specialisten van Jaguar Land Rover Classic in actie en controleerden de identiteit van de auto en zijn eigenaars. Vervolgens konden ze bevestigen dat dit een van de drie Amsterdamse auto’s is.

Het team achter het succesvolle Land Rover Series I Reborn-programma, dat kopers in staat stelt een stuk Land Rover-historie te bezitten in de vorm van een feilloos gerestaureerde Land Rover Series 1, begint nu aan het uitdagendste project tot op heden: een missie om in een jaar dit belangrijke prototype te preserveren en weer in rijdbare staat terug te brengen.

Tim Hannig, Jaguar Land Rover Classic Director, vertelt: “This Land Rover is an irreplaceable piece of world automotive history and is as historically important as ‘Huey’, the first pre-production Land Rover. Beginning its sympathetic restoration here at Classic Works, where we can ensure it’s put back together precisely as it’s meant to be, is a fitting way to start Land Rover’s 70th anniversary year.

“There is something charming about the fact that exactly 70 years ago this vehicle would have been undergoing its final adjustments before being prepared for the 1948 Amsterdam Motor Show launch – where the world first saw the shape that’s now immediately recognised as a Land Rover.”

Het Jaguar Land Rover Classic-team zet al zijn expertise en toewijding in om een van de showauto’s uit 1948 in ere te herstellen. De auto heeft veel speciale details die alleen voorkomen op de voorseriemodellen van 1948. Hun carrosserie is bijvoorbeeld opgebouwd uit dikker aluminium, ze zijn voorzien van een gegalvaniseerd chassis en een demontabele laadbak. Het patina van alle componenten blijft bewaard tijdens de restauratie, inclusief de originele lichtgroene carrosseriekleur uit 1948.

De voorgaande eigenaars van dit historische exemplaar zijn uitgenodigd door Jaguar Land Rovers Classic Works om hun ervaringen en herinneringen te delen en getuige te zijn van de restauratie.

Dit belangrijke restauratieproject – het begin van de geschiedenis van Land Rover én van de ononderbroken productie van meer dan 67 jaar van het model, van de iconische Series I tot en met de Defender, in de Land Rover-fabriek in Solihull – is het eerste in een serie evenementen en verhalen waarmee Land Rover in heel 2018 zijn geschiedenis en zijn toekomst viert. Volg de ontwikkelingen op Instagram@LandRover.

Over de originele Land Rover van de AutoRAI in Amsterdam in 1948

TIJDLIJN: LAND ROVER INTRODUCTIE 1948
1948 Gebouwd met linkse besturing en geregistreerd als Experimental in het officiële logboek en de verkoopadministratie
1948 Verbeterd door Land Rovers Engine Department met nieuwe onderdelen van de inmiddels op gang gekomen serieproductie, en omgebouwd naar de besturing aan de rechterzijde
1955 Voor het eerst op kenteken gezet op 25 juni 1955: SNX 910
1961 Verkocht aan nieuwe eigenaar in het Engelse Handsworth
1965 Overgebracht naar Sutton Coldfield
1967 Overgebracht naar Stratford-Upon-Avon
1968 Overgebracht naar Alvechurch, Worcestershire
1968 In Wales in gebruik genomen als statische krachtbron
1988 Motor vastgelopen – de auto verkocht aan een nieuwe eigenaar in Birmingham, UK
2016 Auto gevonden in een tuin, als een restauratieproject dat nooit van start ging